PROJEKTAS „SVEIKA MITYBA – RAKTAS Į SVEIKESNĮ GYVENIMĄ“
Sveikatai palanki mityba – tikrasis sveikatos garantas. Svarbu ne tik išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus, skirti laiko maisto ruošimui, gaminant išsaugoti maistines savybes, bet, nemažiau svarbu skirti laiko valgymui. Sveikatai palanki mityba, tai ne tik sveikų maisto produktų, kurie užtikrina fiziologinius poreikius ir suteikia sotumą, vartojimas, bet tokia mityba palaiko sveikatą, suteikia energijos ir patenkina visų reikalingų maistinių medžiagų poreikius ir formuoja valgymo kultūrą – kaip valgyti ir kiek suvalgyti.
Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau – Biuras) vykdė projektą „Sveika mityba – raktas į sveikesnį gyvenimą“ finansuojamą Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis, kurio tikslas – suteikti teorinių ir praktinių žinių Akmenės rajono gyventojams sveikatai palankios mitybos tema (pagilinti žinias apie sveikos mitybos reikšmę ir įtaką sveikatai, išmokti gaminti sveikus patiekalus) bei formuoti sveikos gyvensenos įgūdžius.
Projekto vykdymo laikotarpiu organizuotos tiek nuotolinės, tiek kontaktinės veiklos. Akmenės rajono gyventojai turėjo galimybę išklausyti teorinių ir praktinių paskaitų:
- ,,Priešvėžinis gyvenimo būdas ir mityba”
- „Maisto derinimas ir kaip sužinoti, kas tinka mūsų organizmui, o kas ne?“
- „Sugriaukime mitus, kad sveikatai palanki mityba yra brangi ir sudėtinga“
- „Kaip atsikratyti miltinių ir saldumynų potraukio visam laikui?“
- „Atsispirkime senėjimui, storėjimui ir ligoms”
- „5 valgymai ar protarpinis badavimas? Ką rinktis?“
- „Optimali nėščiųjų mityba ir maisto alergenai vaikų mityboje“
- „Mitybos ypatumai asmenų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis“
- „Kaip visai savaitei suplanuoti mitybą sau ir šeimai vos per 15 minučių? “
- Praktiniai užsiėmimai „Sveikatai palankaus maisto gaminimas“
Didelio gyventojų susidomėjimo susilaukė nuotolinės paskaitos apie priešvėžinį gyvenimo būdą (konsultavo gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė), saldumynų ir miltinių patiekalų potraukio sumažinimo galimybes bei savaitės subalansuotos mitybos plano šeimai sudarymą (konsultavo dietistė Vaida Kurpienė). Paskaitų metu kalbėta kaip žinojimas keleto esminių niuansų, susijusių su režimu, tinkamų maisto produktų bei jų apdorojimo būdų pasirinkimu ir procesais, vykstančiais į organizmą patekus vienam ar kitam produktui padeda nevalgyti saldumynų ir miltinių patiekalų. Praktinių seminarų metu dalyviai susidarinėjo savaitės subalansuotos mitybos planą šeimai. Visiems dalyviams išsiųsta dalamoji medžiaga, kuri tikimės padės rinktis sveikatai palankesnį gyvenimo būdą.
Sveikatai palankaus maisto gaminimo praktinių mokymų metu (konsultavo maisto eksperte, akademijos „Pirmas šaukštas“ vadove, knygų apie tinkamą mitybą „Pirmas šaukštas“ ir „Sveikata nuo pirmo šaukšto“ autorė Rita Šilenskienė) išsamiai aptarta sveikatai palanki mityba ir pristatytas pavyzdinis dienos meniu, gaminti pusryčiai, pietūs ir vakarienė, vyko patiekalų degustacija. Kursų metu papasakota apie daržoves: kokiomis savybėmis jos pasižymi, kokį poveikį daro mūsų organizmui, išdėstytas hidrintų riebalų, cukraus, kviečių neigiamas poveikis mūsų ląstelėms, aptarti renginio dalyviams kilę klausimai.
Biuro įgyvendinamose sveikatos stiprinimo programose Širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikos programa bei „Šeimų mokykla“ taipogi vykdytos paskaitos sveikatai palankios mitybos temomis, orientuojantis į tikslinę rizikos grupę ar jaunų šeimų poreikius.
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Jagminienė