LIETUVOS MOKSLEIVIŲ IR SUAUGUSIŲ GYVENTOJŲ SVEIKATOS RIZIKOS VEIKSNIŲ POKYČIŲ COVID-19 PANDEMIJOS LAIKOTARPIU VERTINIMAS
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) 2023 metais vykdė projektą ,,Lietuvos moksleivių ir suaugusių gyventojų sveikatos rizikos veiksnių pokyčių COVID-19 pandemijos laikotarpiu vertinimas ir rekomendacijų jų neigiamam poveikiui mažinti parengimas”.
Šaltinis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) projekto ,,Lietuvos moksleivių ir suaugusių gyventojų sveikatos rizikos veiksnių pokyčių COVID-19 pandemijos laikotarpiu vertinimas ir rekomendacijų jų neigiamam poveikiui mažinti parengimas”.santrauka:
Tyrimo metu buvo ątlikti trys atsitiktinių imčių tyrimai: vienuoliktos klasės moksleivių (N=1419), kolegijų pirmo kurso studentų (N=1457) ir suaugusių 20-64 metų gyventojų (N=1500). Moksleiviai ir studentai patys pldė parengtus klausimynus, suaugusių gyventojų apklausą atliko UAB „Vilmorus“.
Tyrimo metu buvo vertinti: mitybos, fizinio aktyvumo, žalingi įpročiai ir küno svoris, jų pokyčiai COVID-19
pandemijos metu ir pokyčių išlikimas po pandemijos.
Rezultatai parodė, kad beveik trečdalis moksleivių teigė, kad pandemija pablogino jų gyvenimą, paveikě psichikos sveikatą ir mokymosi rezultatus, ypač merginų. Gana didelė dalis moksleivių patyrė nerimo simptomus, jautėsi nelaimingi ir vieniši, jiems trüko socialinės paramos. Sumažėjo fizinis aktyvumas, kuris daugumos moksleivių yra nepakankamas. Taip pat pandemija turèjo neigiamą poveikį moksleivių mitybos ipročiams. Tarp moksleivių yra paplitęs įprastų cigarečių rūkymas, elektroninių cigarečių, kanapių ir alkoholio vartojimas.
Studentų ir suaugusiųjų gyvensenos įpročiai po pandemijos buvo susiję su gyvensenos pokyčiais COVID-19 pandemijos metu. Įvairių maisto produktų vartojimą dažniau padidino tie, kurie juos valgė kasdien, fizinj aktyvumą sumažino rečiau besimankštinantys, o rūkymas ir alkoholio vartojimas dažniau padidėjo rükantiems ir vartojantiems alkoholi žmonėms. Antsvorio turintys žmonės daugiau priaugo svorio, kuris išlikopadidejes ir po pandemijos.
Remiantis tyrimų rezultatais, parengtos rekomendacijos, kaip ugdyti sveikos gyvensenos ipročius ir išvengti sveikatai nepalankių pokyčių krizinių situacijų metu.
Daugiau informacijos pateiktuose dokumentuose: