Taujėnų gimnazijoje vyko renginys šiai dienai paminėti. Pradinių klasių mokiniai kartu su klasės auklėtojomis, klausėsi visuomenenės sveikatos specialistės paskaitos apie sveiką mitybą.
Specialistė kalbėjo apie sveikos mitybos taisykles:
• Kelis kartus per dieną reikėtų valgyti grūdinės kilmės produktų.
• Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
• Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5–25).
• Mažinti riebalų vartojimą, gyvulinius riebalus keisti augaliniais.
• Riebią mėsą ir mėsos produktus keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
• Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
• Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus.
• Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g).
• Riboti alkoholio vartojimą.
• Valgyti reguliariai.
• Nepamiršti, kad sveikiausias gėrimas – vanduo.
Paskaitos metu mokiniai iš vaisių gamino desertą. Obuolių, bananų, apelsinų ir naudojo ekologišką jogurtą ,,DOBILAS“.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Talutienė